Welke wijn past goed bij welke chocolade?

Veel mensen denken bij wijn ook aan kaas en noten, maar wist je dat chocolade ook heel goed te combineren valt met lekkere wijnen? Het is een populaire trend die is komen overwaaien uit Frankrijk, waar mensen al jaren chique bonbons bestellen en deze op feestjes serveren met heerlijke wijnen. Ook in Nederland wordt deze combinatie steeds populairder, maar voordat je wijn en chocolade kunt serveren op jouw verjaardag is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet wat je doet. Want welke chocolade past bijvoorbeeld het best bij witte wijn? In dit artikel lees je de combinaties, zodat je ze vervolgens zelf kunt uitproberen! Jouw persoonlijke favorieten serveer je vervolgens op jouw feestje!

Witte chocolade

Als je op zoek bent naar chocolade die goed past bij een wijn, is het belangrijk om te letten op de zoetheid van zowel de chocolade als de wijn. De wijn moet namelijk minstens nét zo zoet zijn als de chocolade, anders zal de wijn zuur of bitter gaan smaken. Om dit te voorkomen is het handig om te weten welke chocolade zoet en welke meer bitter is. Witte chocolade wordt over het algemeen gezien als een zeer zoete variant, en vereist daarom een ook zeer zoete wijn. Een witte dessertwijn is bijvoorbeeld zeer geschikt in combinatie met witte chocolade, maar je kunt ook kiezen voor de luxere champagne of rosé.

Melk chocolade

Over het algemeen eten wij in Nederland het meest melkchocolade. Vooral tijdens feestdagen wordt er veel melkchocolade gegeten. Omdat er tijdens de feestdagen ook veel wijn wordt gedronken, is het daarom handig om te weten welke wijn het best samengaat met kerstchocolade. Melkchocolade is van zichzelf zoet en zacht, en is daarom goed te combineren met wijnen die ook een zoete smaak hebben. Denk hierbij vooral aan mousserende wijnen en eventueel een goede dessertwijn. Over het algemeen combineert melkchocolade het beste met een witte wijn, maar het kan geen kwaad om een zoete rode wijn uit te proberen!

Pure chocolade

We weten allemaal dat pure chocolade één van de meest bittere vormen van chocolade is. Er zit weinig zoetheid in pure chocolade, en daarom is het niet slim om deze chocolade te combineren met bijvoorbeeld een witte wijn. Kies in plaats daarvan voor een krachtige rode wijn. Deze wijn zorgt voor meer evenwicht, en voorkomt vervelende nasmaken. Daarnaast is Port ook een zeer goede keuze voor bij pure chocolade. Het is wel slim om Port alleen te combineren met kleine stukjes pure chocolade, denk bijvoorbeeld aan bonbons. Doordat je Port in kleine slokjes drinkt, en de bonbons in kleine stukjes eet: vullen ze elkaar goed aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *